Mini výlety s bábätkom na západnom Slovensku

janelisblog, Nitra, výlet s bábätkom,

Poznáte to nadšenie, keď pristávate lietadlom v cudzej krajine? 

Je to super pocit, plný očakávania a aj trošku napätia z toho, čo vás čaká.

V našom prípade to ale momentálne nie je o cestovaní do zahraničia. Zistili sme, že krásne miesta máme ako sa ľudovo povie, rovno pod nosom. A možno si to čoskoro predsalen namierime aj niekde do zahraničia, keď bude hotový pas pre Elišku.

Odkedy sme s Ondrejom spolu, snažíme sa vždy, keď máme možnosť, niekam vycestovať. Cestovanie, turistiku a spoznávanie nových miest milujeme. Niekedy si výlet dopredu naplánujeme, inokedy zistíme, že najlepšie výlety boli aj tak tie spontánne.

Odkedy máme Elišku, výlety prispôsobujeme tak, aby mohla ísť všade s nami. Po novom už musíme brať na cesty aj nového kamoša – kočík.

Najnovšie sme navštívili pár špeciálnych miest na západnom Slovensku. Výhodou je, že takmer na všetky tieto miesta sa dá dostať aj s kočíkom, čo nám osobne veeeľmi vyhovovalo.

Pre milovníkov prírody a turistiky – Veľká Javorina

Ak máte radi turistiku, prechádzky a prírodu, toto miesto určite nevynechajte. My sami sme tu už boli niekoľkokrát.

Na ukážku malá galéria fotiek z Javoriny (ťahaj z prava do ľava).

Veľká Javorina pri Novom Meste nad Váhom je najvyšší vrch Bielych Karpát s nadmorskou výškou 970 m.n.m. Okrem toho, že na vrchole sa nachádza obrovský vysielač, prechádza tadiaľ aj hranica s Českou republikou.

Cez leto tu môžete stretnúť turistov, cyklistov a počas zimy, keď dobre nasneží aj lyžiarov, bežkárov a kite surferov. Taktiež sa tu môžete ísť s deťmi v zime posánkovať na jeden z mála kopčekov v okolí.

Pre nás bolo veľkou výhodou to, že z dola na vrchol ku parkovisku sme sa dostali za 15 minút autom po asfaltke. Nechcem si predstaviť, koľko by sme išli pešo s kočíkom v  horúčavách.

Nachádza sa tam aj najznámejšia chata v okolí – Holubyho chata, kde sa môžte najesť alebo osviežiť a posedieť. Avšak, moc to nedoporučujem.

Vždy si po vychádzke alebo túre rada posedím v nejakej reštaurácii alebo kaviarni. Beriem to ako malú motiváciu alebo odmenu na záver. A aj tu som sa po vychádzke na Javorinu tešila.

Nakoniec som však bola sklamaná.  Nie z chaty ale z prístupu.

Menu a pitie sú podľa nás predražené a obsluha je straaaašne pomalá. Až tak, že po našom 10 minútovom sedení pri stole sme si ju museli sami privolať. Úplne vážne. Pritom tam v tom čase bolo len pár ľudí. Navyše nám vadil pánko z obsluhy pri vonkajšom bare, ktorý nám nemal problém fajčiť rovno do tváre.

Každopádne príroda okolo chaty je NÁDHERNÁ a v okolí sa nachádza niekoľko turistických chodníkov.

Tip: Keď je veľmi pekné počasie počas zimy, odporúčame tam ísť v skorých doobedňajších hodinách. Okolo desiatej, jedenástej už býva parkovisko preplnené.

 janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, Velka Javorina

Zaujímavosť – Park Miniatúr v Podolí

Donedávna som ani ja o tomto parčiku netušila. Je to súkromná zbierka miniatúr slovenských hradov, zámkov, kostolov, chát, rozhľadní a rodných domov.  Nachádza sa v obci Podolie, blízko Piešťan.

Podolie, janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, park miniatur

Všetky miniatúry sú vypracované do úplných detailov a stále pribúdajú nové. Zaujímavosťou je, že prvá miniatúra bola postavená už pred pätnástimi rokmi a momentálne má zbierka 68 modelov.

Výhodou je, že zbierka sa nachádza hneď blízko hlavnej cesty. Navyše sa tam dá v pohode dostať aj s kočíkom, čo nám, ako inak maximálne vyhovovalo.

V areáli sa nachádza malé bistro, kde si môžete dať pivko alebo kofolku pre vodičov a posedieť v mini “lesíku” ej kej ej 4-5 stromov.

Ak budete mať cestu okolo, určite sa tam zastavte. Nám sa veľmi páčilo.

Viac informácií o Parku miniatúr sa môžte dočítaťaj na ich stránke.

Podolie, janelisblog, cierna ovca, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, park miniatur

Pre milovníkov jedla a pitia – Piešťanský Pivovar Žiwell

Piešťanský pivovar Žiwell je obľúbeným miestom nejedného piešťanského gurmána a milovníka piva. Je to aj naša obľúbená destinácia počas horúcich letných dní.  Okrem toho, že sa tu môžete dobre najesť a osviežiť “domácim pivom”, môžete si tu aj prečítať knihu alebo zahrať spoločenskú hru.

Veľkou výhodou počas leta je “detské ihrisko”, kde sa nachádza trampolína, hojdačky a pieskovisko. Ideálne, ak chcete so sebou zobrať aj deti a mať ich stále na očiach.

Pivovar sa nachádza blízko cyklotrasy, vedúcou popri rieke Váh, ktorou sa dá po novom dostať až do Nového Mesta nad Váhom.

Tip: Ideálna návšteva pivovaru je počas letných mesiacov, kedy sa dá sedieť aj vonku na terase.

Veterný mlyn v Holíči

Ak chcete vidieť typický holandský mlyn, nemusíte ísť priamo do Holandska. Stačí, ak sa zastavíte v Holíči, kde sa takýto mlyn nachádza. Je to jediný historický veterný mlyn na Slovensku, ktorý sa podarilo zachovať.

K samotnému mlynu sa môžete dostať buď pešo, na bicykli, ale aj autom poľnou cestou cez les. My sme kvôli tohtoročným májovým horúčavám išli autom, aby nás z toho tepla neodvalilo. Od poslednej križovatky v Holíči až priamo k mlynu nám to trvalo  približne 10 minút.

 janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, Mlyn v Holici, veterny mlyn, mlyn

V blízkosti sa nachádza aj poľnovnícka budova “Lovu zdar” a množstvo lavičiek. Sú verejne prístupné, takže počas výletu si môžete spraviť piknik.

Celá lokalita mlyna je vhodná pre nenáročný rodinný výlet s deťmi. Taktiež sa dá dostať k samotnému miestu aj s kočíkom.

Tip: Odporúčam si spraviť skôr pešiu alebo cyklo túru k tomuto mlynu. My sme mali v ten deň aj trošku naponáhlo, takže sme si “autoturistiku” moc neužili.

Kultúrna pamiatka – Rotunda sv. Juraja v Skalici

V Skalici sme boli prvý krát, ale ostali sme veľmi milo prekvapení, aké je to pekné mesto.

Zaparkovali sme priamo v centre a prvou zastávkou bolo samozrejme námestie, kde sa nachádza veľmi pekný kostol sv. Michala Archanjela.

Naším cieľom bola Rotunda sv. Juraja, ktorú sme nakoniec museli obísť kvôli podguráženej mládeži, ktorá ju okupovala.

To nás neodradilo a na Rodundu sme sa vyšli pozrieť z neďalekej Kalvárie, odkiaľ bol krásny výhľad aj na celú Skalicu.

Jedinou nevýhodou pre nás bolo to, že ani k Rotunde ani na Kalváriu neviedol bezbariérový prístup. Jediné šťastie, že tam nevedie toľko schodov a zvládli sme to nakoniec aj s naším milovaným kočiarom.

 janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, Skalica, Rotunda  janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, Skalica, Rotunda janelisblog, vylet, vylet s detmi, vylet s babatkom, Skalica, Rotunda

Ak vás nejaké miesto zaujalo a budete mať cestu okolo, určite sa tam zastavte.

My zatiaľ navštívime opäť nejaké nové miesta, o ktorých vám dáme čoskoro vedieť.

vaša Janka

xxx

4.1 8 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments