Tipy na detské knižky I.

Kedže sa pomaly blížia vianočné sviatky a niektorí rozmýšľate nad tým, čím by ste potešili vaše deti, pekným a rozumným darčekom za každých okolností je určite detská knižka. Tu v článku uvádzam tipy na krásne detské knižky, ktoré zaujali aj mňa, no ktoré sa vo všeobecnosti páčia hlavne tým najmenším. Niektoré z nich máme doma a niektoré z nich už mám dopredu vyhliadnuté na neskôr. Verím, že vás a vaše deti aspoň jedna z nich osloví tak ako nás. Môžete sa nechať inšpirovať, poprípade mi napísať, aké knihy si radi čítajú vaše deti.

“Čítanie sa má vnímať ako základná zložka dňa, pretože podporuje emotívny, kognitívny a sociálny vývin dieťaťa tak, ako nič iné. Je to jednoducho pitný režim pre mozog.”

úryvok z knihy Klub nerozbitných detí

KNIHY PRE NAJMENŠÍCH 0+

Môj výber kníh pre najmenšie detičky nájdete shrnuté TU.

KNIHY PRE DETI OKOLO 1 ROKA

 

Rozpovie ti táto knižka, koho zjedla Mikimyška

autor: Krista Bendová

Toto leporelo je od slovenskej autorky. Má jednoduché, no skvelé rýmy, ktoré sú ľahko zapamätateľné. Túto knihu si nečítame tak často ako iné knihy. Ale čo sa mne osobne na nej páči sú krásne ilustrácie a príbeh o hladnej myške, na konci ktorého nakoniec vysvitne, že nie vždy zvíťazí ten najväčší a silnejší.

Chorý medvedík

autorka:  Ľudmila Podjavorinská

Leporelo o chorom mackovi, ktoré si spolu radi čítame, ale viac prezeráme stránky a rozprávame si pri tom. Je krásne ilustrované a dieťa sa nenásilným spôsobom učí že zelenina je zdravá a doktorov sa nemusí báť. Aj keď to nie je jedna zo súčasných trendy detských kníh (podobne ako Mikimyška), je super spestrením v detskej knižnici.

KNIHY PRE DETI OD 1 ROKA

 

Nenásytná húsenička

autor: Eric Carle

Eric Carle je jedným z najuznávanejších spisovateľov súčasnej detskej literatúry a jeho príbeh Nenásytnej húseničky je zrejme jeho najznámejším dielom. Knižku preložili do viac ako 60 jazykov.

Túto knižku mám vyhliadnutú už dlhšiu dobu. Je to jednoduchá knižka pre malé aj väčšie deti. Deti sa hravou formou na pár stránkach tohto malého leporelka naučia množstvo informácií ako rozlišovať deň a noc, pomenovať dni v týždni, ovocie, farby, počítať malé čísla, že po maškrtách bolí bruško alebo prečo je dôležitý “šalát”. Dierky v stranách navyše pomáhajú rozvíjať jemnú detskú motoriku, fantáziu a krásne ilustruje premenu húseničky na motýľa.

Pritúľ si ma a Spinkaj malý ježko

autorka: Sophie Schoenwald

Knižka Pritúľ si ma nám úplne učarovala. Najprv sme ju mali požičanú z knižnice, ale kedže sme si ju každý deň spolu čítali, rozhodla som sa ju aj kúpiť a dodnes si ju stále čítame a listujeme. Kniha je o malom tučniakovi, ktorý sa má vyliahnúť z vajíčka a zároveň nájsť svoju rodinu. Je krásne ilustrovaná, má minimum veľmi jednoduchého textu a navyše je aj interaktívna tým, že dieťa zapája do deja fúkaním, klopkaním, hladkaním, kŕmením,…Knižka je vhodná na učenie sa nových gest a rozlyšovania pokynov.

Obdobou tejto knihy je jej “jesenná verzia” Spinkaj malý Ježko, ktorý sa chystá na zimný spánok. Túto knihu mám vyhliadnutú a v najbližšej dobe sa nám ju chystám zaobstarať.

Obrázková kniha – slová

Super jednoduchá kniha pre najmenších s reálnymi obrázkami a fotografiami vecí, zvierat, ktoré učia deti spoznávať základné slovíčka z každodenného života. Deti si ňou krásne obohacujú slovnú zásobu a precvičujú pamäť. Z tejto série máme ešte o zvieratách a čítavame si ju už odkedy mala Eli pol roka. Dnes sme si ju tiež zrovna listovali a už pekne vedela pomenovávať väčšinu vecí a zvierat na obrázkoch. V knižke ich je pomerne veľa a niekomu to môže vadiť. Nám to naopak vyhovuje, kedže máme aj knihy, ktoré nie sú tak “zahltené”. Táto je k nim celkom dobrá alternatíva. Môžem ju len odporúčiť ako jednu z najlepších prvých kníh pre deti. Nie nadarmo jej pôvodná zahraničná verzia patrí k bestsellerom.

Veľký obrázkový slovník

Autor: Richard Scarry

Na túto klasiku sme náhodou natrafili u starých rodičov. Bola to jedna z najobľúbenejších kníh môjho manžela. Keď sme ju našli, úplne mu zažiarili oči a začal mi rozprávať, ako si ju vkuse dookola čítal, keď bol dieťa. ⁣⁣
⁣⁣
Kniha bola preložená do slovenčiny v roku 1990 (vydaná bola oveľa skôr), takže toto staré vydanie určite niektorí z vás aj poznajú. ⁣⁣
Obsahuje viac ako 1000 slov a obrázkov a navyše je písaná v troch jazykoch (slovensko-anglicko-nemecký slovník). ⁣⁣
⁣⁣
V knihe je “kvantum” slovíčok a obrázkov rôznych činností, vecí a oblastí (napr. dom, prácovné nástroje, gazdovstvo, vidiek, mesto, letisko, ihrisko, hračky, záhrada, obchod, lode, zdravie, zoo, kreslenie, hudba, čísla, cestovanie, sviatky, v škole, budovy, povolania, abeceda, stroje, autá, tvary a miery, divoký západ, bábätko, cirkus, šport, vlaky, vtáky, pri mori, počasie, ročné obdobia, telo, atď…).
⁣⁣
Nedávno vyšlo nové vydanie tejto krásnej knihy, niečo sa pomenilo a pribudla nová stránka hasiči.
⁣⁣
Ak by som si mala vybrať do detskej knižnice len jednu knižku, povedala by som hneď že túto. Táto je podľa mňa “must have“. ⁣

Kozliatka

autorka: Mária Rázusová-Martáková , Jaroslava Blažková

Rozprávka o neposlušných kozliatkach je klasika, ktorú poznajú všetci. Naopak existuje aj verzia o Kozliatkach, ale tých poslušných, ktorú napísala Jaroslava Blažková. Obidve tieto dve verzie Kozliatok – jedna klasická a jedna nová – moderná sú spojené v tejto detskej knižke, ktorá je navyše krásne ilustrovaná. Keď sme ju mali požičanú, čítali sme si ju denno-denne. Je to jedna z naj kníh, ktoré sme mali.

KNIHY PRE DETI OD 2 ROKOV A VYŠSIE

 

Pán Guľôčka

autor: Wojciech Widlak

Knihu tvorí jedenásť krátkych úsmevných príbehov, ktoré opisujú každodenné radosti, ale aj starosti pána Guľôčku a jeho troch nevšedných priateľov psa Pľuzgierika, kačky Katastrofy a muchy Bzuk-bzuk. Kniha plná tolerancie, ktorá je aj o rešpektovaní pravidiel, prekonávaní prekážok, ako aj o sile priateľstva a odpúšťania.

Pes a kačka sú tak trochu ako deti. Maľujú, rozbíjajú zrkadlo, chodia na výlety a riešia filozofické otázky. To všetko za pomoci a pod dohľadom láskavého pána Guľôčku a občasného bzučania spoločníčky muchy. Okrem životných právd, napr. o strácaní ružových okuliarov, hľadaní svetla v tme a vlastnej identitiy v hmle, deťom aj dospelým môže pripomenúť aj niečo iné. Že pri troche dobrej vôle sa dá vychýdzať aj s vlastnými pľuzgiermi, katastrofami aj bzučaním v hlave. Príbehy v knihe sú čarovné, ale majú poučný charakter.


S ockom sa nebojím

autorka: SOOSH

Táto kniha je určená pre všetkých otcov a ich dcérky. A tie ilustrácie, tie sú jednoducho nádherné.

“„S ockom po mojom boku nie je nič nemožné,“ povedalo dievčatko. „Nezáleží na tom, koľko má práce, vždy si na mňa nájde čas. S ockom sa dotknem aj hviezd…“


Zvieratká z abecedy

autorka: Ivona Ďuričová

Jedna z najkrajšie ilustrovaných slovenských kníh aké poznám. V knihe sú zvieratá zoradené podľa abecedy a ku každému z nich je napísaná milá básnička. Je tam aj miesto na precvičenie si písma a na konci knihy sú hádanky. My si ju vždy keď máme možnosť spolu listujeme a pomenúvavame jednotlivé zvieratká. Knižku môžem len vrelo odporúčiť.


Marta a Jonatán

autor: Petr Horáček

Príbeh o dvoch dážďovkách Marte a Jonatánovi a o delení sa. Knižka má poučný charakter nielen pre deti, ale aj dospelých. Túto na prvý pohľad krásnu knihu zatiaľ nemáme vo svojej knižnici, ale už dlhšiu dobu po nej pokukujem a tak dávam rovno tip aj vám. Neskôr k nej pripojím podrobnejšiu recenziu od nás.


Séria detských kníh Potulky

autor: Rotraut Susanne Bernerová

Táto séria kníh od vydavateľstva Zelený Kocúr sa skladá z piatich samostatných knižiek (Potulky jarou, Potulky Letom, Potulky Jeseňou, Potulky Zimou, Potulky nocou), ktoré ale zároveň na seba nadväzujú postavami, miestami, zvieratkami a dopĺňajú sa navzájom. Knihy sú bez textu, ale bohato ilustrované. Aj preto by som odporučila tieto knihy skôr pre detičky okolo 2,5-3 rokov. Menšie sa v tom môžu ľahko strácať. Dajú sa čítať viacerými spôsobmi: buď komentovaním predmetov, postavičiek, situácie na obrázku; alebo necháte dieťa hľadať v knihe konkrétne veci; pozeráte príbeh jednej osoby na každej strane. Pri listovaní knižkou sa dieťaťu rozvíja nielen pamäť a pozorovací talent, ale rozširuje si aj slovnú zásobu a vo veľkej miere sa zlepšuje aj jeho schopnosť koncentrácie rozlišovaním detailov. My máme momentálne doma Polutky jeseňou. Je krásna tá kniha, avšak ako som spomínala vyššie, kvôli množstvu informácií a ilustrácií ju odporúčam pre trošku staršie deti.

dostupné na: martinus.sk

Rok v lese

Autorka: Emilia Dziubak

Toto je knižka, ktorú asi ani netreba nejak špeciálne predstavovať, pretože ju možno mnohí už poznáte.

Rok v lese je prvou zo série obrázkových kníh (ďalšími zo série sú Rok v čarovnej krajine a Rok v škôlke) od mladej poľskej ilustrátorky Emilia Dziubak , niečo na štýl Potuliek. Je opäť krásne ilustrovaná, (čo my máme veľmi radi), mega farebná s kopou obrázkov lesných zvierat. ⁣

Dieťa tak má možnosť si rozvíjať slovnú zásobu, učiť sa zvieratká, ktoré sú aj samostatne znázornené hneď v zozname na prvej strane. Z tohto zoznamu si môžete potom vybrať aj nejaké konkrétne zviera a potom ho na každej dvojstránke hľadať. Zároveň si deti cvičia fantáziu. Môžu si predstaviť, čo sa deje v lese počas celého roka, čo robia zvieratá, ako sa mení prostredie, počasie, keďže na každej dvojstránke je zakaždým rovnaké miesto, len vždy v iný mesiac. ⁣

⁣Ak uvažujete nad nejakou “hľadacou” knižkou so zvieratkami, táto je veľmi pekná. Je vhodná pre deti od 3 rokov, ale určite poteší aj mladšie deti. ⁣

TIP NAVYŠE

PEPPA PIG: Môj adventný kalendár

Na každý deň jedna mini knižka, ktorú si okrem iného môžte spolu s vašimi deťmi prečítať.

Gratulujem vám!

Dočítali ste sa (resp. prescrollovali) až na samý koniec. Verím, že vás tento článok o tipoch na detské knižky aspoň trošku inšpiroval a že vás niektorá z týchto kníh zaujala tak ako nás.
Budem veľmi rada, ak mi zanecháte spätnú väzbu. A kľudne mi dajte vedieť, či sa vám takéto tipy na knihy páčia, prípadne čo vám v článku chýbalo. Ja sa zas poteším odporúčaniam a tipom na detské knižky od vás.

Príjemné číťanie vám prajem.

Vaša Janka

 

ČÍTAJ ĎALEJ:

Rodinný wellness pobyt v Grand Hoteli Permon

Čo zbaliť dieťaťu na dovolenku k moru

Mini výlety s bábätkom na západnom Slovensku

Top momenty v roku 2018

Čas s rodinou.

Moji obľúbenci – časť I.

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments