Čo zbaliť dieťaťu na dovolenku k moru

Vrátili sme sa z dovolenky a ja mám chvíľku čas spísať vám pár tipov na veci, čo zbaliť vášmu dieťaťu na dovolenku k moru. Nájdete tu zoznam, ktorý som si pred cestou spísala a čo všetko som nášmu drobcovi nakoniec zbalila. (Okrem oblečenia a obuvi, čo je samozrejmosť.) Tak vám ho tu prihodím a možno niekomu poslúži ako inšpirácia, ak sa budete chystať aj vy niekam na podobnú rodinnú dovolenku s dieťaťom.

1. Lekárnička

Lekárnička by mala byť základ cestovnej batožiny. Pre mňa je to základ a to nielen vtedy ,keď sa chystáme na dovolenku. Človek nikdy nevie, kedy ju využije a preto je lepšie byť pripravený na všeličo, ako na poslednú chvíľu niečo hľadať. Navyše je dobré, ak plánujete nejaké lieky brať poradiť sa pred cestou o liekoch aj s vaším pediatrom. Ja osobne beriem do lekárničky na dovolenku tieto lieky a pomôcky:

  • Paralen čípky (liek na zníženie teploty)
  • Nurofen sirup (liek na zníženie teploty)
  • Smecta
  • Hylak forte
  • Kamistad/Osanit zubný gél (na miernenie bolesti pri raste zubov)
  • Vitamín D
  • Vitamín C
  • Kvapky do očí OcuFlesh
  • Biogaia (probiotikum, liek na trávenie)
  • Kynedril
  • Panthenol Baby sprej Sensitive (v prípade podráždenia pokožky slnkom)
  • Alpa
  • Antibakteriálny gél a obrúsky
  • Antiseptický sprej Dettol (dezinfikuje čerstvé malé rany)
  • Leukoplast
  • Gaza
  • Obväz
  • Teplomer
  • Nožničky

co zbalit dietatu na dovolenku k moru

2. Krém s ochranným faktorom, plavky a pokrývka hlavy proti UV žiareniu, detské slnečné okuliare

Krém s ochranným faktorom

Druhú základnú vec, ktorú na dovolenku k moru určite netreba zabudnúť je ochranný krém proti slnečnému žiareniu.

Prečo by ste sa mali vy a vaše deti chrániť pred slnkom?

UV žiarenie je potvrdený ľudský karcinogén a spôsobuje poškodenie kože. Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že keď som bola o trošku mladšia bežne som sa “vypekala” na slnku, aby som bola pekne hnedá. Ochranný faktor som používala minimálny a posledné dni na dovolenke bol môj bežný ochranný faktor Nubian 6. ?? Bola som síce opálená, ale to som netušila, čo všetko dlhodobé “opekanie sa na slnku” spôsobuje. Až kým som nenatrafila na užitočné informácie na blogu smartbeauty.sk. Odvtedy si dávam už mega pozor na slnečné žiarenie. O tom svedčí fakt, že som túto dovolenku prvý krát väčšinu času trávila pod stromami v tieni.  Prevencia je lepšia ako samotná liečba v prípade spálenia, t.j. už keď má  dieťa pokožku opálenú doružova.

Tip na článok a info k tomu, čo sa týka ochrany pred slnkom u dospelých aj detí nájdete TU aj TU.

Ja osobne som kúpila a od začiatku leta využívame detský Anthelios dermo-pediatrics krém s UV faktorom 50+ od La Roche-Posay. Je širokospektrálny, bez parfumácie,  konzistencia niečo medzi krémom a telovým mliekom a preto sa aj veľmi ľahko rozotieral. Môže sa nanášať aj na vlhkú pokožku. Na dovolenke som ho používala aj ja.

plavky, kietla, la roche posay, dovolenka, dovolenka pri mori, dovolenka s detmi, co zbalit dietatu na dovolenku k moru

Plavky  a pokrývka hlavy s ochranným faktorom

Aby sa dieťatko pri mori nespálilo, je vhodné, aby čo najviac času trávilo v tieni. Aby malo chránenú hlavičku a tvár klobúkom, ale aj telo plavkovým kompletom s UV faktorom.

Jeden plavkový komplet sme mali od KiEtLa, ktoré majú ochranný faktor 50+ , sú veľmi ľahučké a priedušné a navyše zakrývajú celé ručičky. Plus navyše je, že sa dajú skombinovať s inými farbami, motívami a veľkosťami plaviek, ktoré majú v ponuke.

Tým, že pri vode sme si plavky hneď po kúpaní menili za suché, zobrala som pre ňu ešte ďalšie 3 kusy. Dievčatá sú veľmi citlivé na zápaly močových ciest a podobné ochorenia. Preto som ostražitejšia a dbám na to, aby sa vždy keď vyjde z vody prezliekla do suchých plaviek alebo oblečenia.

Detské slnečné okuliare

Detské slnečné okuliare náš drobec zatiaľ nepoužíva, kvôli tomu, že v našich zemepisných šírkach ich nepotrebuje. Deťom sa do dvoch rokov zrak stále vyvíja a pri používaní slnečných okuliarov hrozí riziko vzniku svetloplachosti. Väčšinou sa snažíme, aby bol zrak chránený pred slnečnými lúčmi namiesto okuliarov použitím klobúka.

Avšak je iné, ak sa ide k moru alebo do hôr, kde sú deti vystavené slnečnému žiareniu o niečo intenzívnejšie. Pri mori sa slnečné lúče navyše odrážajú aj od vody a detské očí sú na žiarenie oveľa citlivejšie ako tie dospelých. Takže slnečné okuliare k moru určite nezabudnite pribaliť. 

3. Rukávniky Cherek

Cherek rukavniky, co zbalit dietatu na dovolenku k moru

Tým, že drobec ešte nevie sám plávať, rozmýšľali sme či vezmeme plávajúce koleso, alebo rukávniky. Dlho sme ale nerozmýšľali a zvolili sme overenú vec. Môžem povedať, že kúpa týchto rukávnikov bola zatiaľ jedna z najlepších kúp. Aj keď sú cenovo drahšie v porovnaní s inými rukávnikmi, myslím si, že nemajú konkurenciu.

Musím povedať, že prvý deň pri skúšaní rukávnikov na kúpalisku (ešte pred dovolenkou) som bola skeptická. Po super recenziách som od nich očakávala veľmi veľa. Neverila som, že budú až také dobré a že celú hlavičku dieťaťa až po časť hrudníka udržia nad hladinou. Prvým pokusom sa naplnili moje obavy. Mysleli sme si, že sme ich zle nafúkali, resp. zle nastavili na ruky, pretože sa v nich na začiatku  malinká prevrátila hlavičkou dopredu, rovno sa napila vody a zľakla sa.

Druhý pokus bol už s mamou o niečo pokojnejší, jemnejší a napokon sa sama vedela udržať pekne nad hladinou. Musela trošku získať istotu a potom to už šlo samé s pomocou týchto rukávnikov.

Na dovolenke to bola s rukávnikmi jedna báseň. Plávala si v nich úplne sama.

Naozaj môžem len odporučiť.

4. Hračky

Nevyhnutná časť batožiny, aj keď nám pri mori stačil kýblik, voda, piesok, kamienky, lopatky a nádobky. Aj keď, využili sme aj  krížovky a perá na čmáranie.  Navyše som zobrala aj zopár obľúbených knižiek, kresliacu dosku z Lidla, líšku zo šikulkovo.sk, obľúbeného plyšáka, pastelky a omaľovánky. No a nakoniec ďalšie doslova “blbosti”, ktoré nám nesmierne uľahčili a krátili cestu autom.

hračky, dovolenka pri mori, co zbalit dietatu na dovolenku k moru

5. Iné maličkosti

  • “chňapky” do mora a kroxy
  • stan k moru – myslela som si že must have, ale opak sa stal skutočnosťou. Lepšie poslúžil slnečník. V stane bolo strašne horko a to sme ho mali stále pod borovicami. Po troch dňoch sme ho už nakoniec ani nebrali na pláž.
  • nočník
  • kaše, domáce presnidávky – najmä na cestu autom
  • baterka – ako nočné svetielko – nevyužili sme, používali sme mobil ako svetlo.
  • kryty do zásuviek – vrelo odporúčam
  • cestovná postielka
  • cestovný kočík

6. Doklady

A na záver, základ bez ktorého vás nepustia s dieťaťom do zahraničia – > cestovný pas.  Nezabudnite  však zobrať aj kartičku  poistenca, poprípade poistiť vaše dieťatko pred cestou cestovným  poistením.

Dúfam, že vás tento článok inšpiroval a pomôže vám pri vašej najbližšej ceste na dovolenku s dieťatkom. Ak aj vy máte nejaké overené tipy, čo vždy pribalíte do batožiny, budem rada, ak sa mi o tom zmienite v komentári.

Prajem vám pekný zvyšok slnečných a teplých letných  dní.

Janka

ČÍTAJ ĎALEJ:

Mini výlety s bábätkom na západnom Slovensku

Top momenty v roku 2018

Poď ju odgrgnúť!

Čas s rodinou.

Moji obľúbenci – časť I.

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments