Tipy na detské knižky pre najmenších (0+)

„Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

– Jacqueline Kennedy

Čítanie je totiž najjednoduchší a najdostupnejší spôsob, akým môžete rozvíjať vaše dieťa. Pravidelným čítaním si dieťa nielenže rozvíja reč a cit pre jazyk, ale aj formuje svoj charakter, zvyšuje schopnosť empatie a zlepšuje koncentráciu. Navyše, ak sa na čítanie začnete sústrediť už v najrannejšom detstve (odporúča sa už od 4-5 mesiacov veku bábätka), budujete u detí jeden z najlepších celoživotných návykov.

Ak chcete u vášho dieťatka vyvolať záujem o čítanie, je dobré, ak mu “vytvoríte správne stimulujúce prostredie”, to znamená “zavalíte” ho knihami tak, že sa im nebude mať šancu vyhnúť, ani keby ako chcelo. Nie je však jedno, čo deťom čítate. Vyberajte kvalitné knihy, vtedy je väčšia šanca, že si dieťa čítanie obľúbi.

Na to, aby bolo dieťa obklopené knihami nepotrebujete minúť všetky vaše úspory. Úplne vám postačí klasický preukaz do knižnice, kde sa dajú požičiavať stále nové a nové detské knihy za (niekedy) smiešny poplatok.

No a výborným pomocníkom v čítaní sú aj audio rozprávky, dostupné či už v rádiu (junior.rtvs.sk), alebo v rôznych knižných aplikáciách.

V tomto článku nájdete odo mňa tipy na knihy pre tých úplne najmenších (0+). 

Sú to knihy, ktoré by som si s malým miminom čítala aj ja.

Postupne tu budem časom pridávať ďalšie detské knižky na ktoré natrafím, kedže stále vychádzajú nové krásne edície a inšpirácií na pekné a zaujímavé knihy nie je nikdy dosť.

Ak by vás zaujímali knižky pre staršie detičky (1-3 roky), článok k nim nájdete TU.

KNIHY PRE NAJMENŠÍCH 0+

Novorodenci majú ešte nedokonalý zrak. Vidia na krátku vzdialenosť (0,5m) a vnímajú jasné a kontrastné farby a vzory. Ilustrácie preto nemôžu byť príliš detailné. Čierno-biele obrázky stimulujú ich zrak a pomáhajú im ho rozvíjať už od narodenia. Je ešte skoro oboznamovať ich s predmetmi a zvieratami v prvých mesiacoch (0-3 mesiace).

Jasné obrysy a kontrasty vyvolávajú u najmenších detí najviac emócií.

Ideálne pre tento vek sú teda akékoľvek čiernobiele kontrastné leporelá. 

Kontrastná edícia s jemnými farebnými prvkami od Stelly Baggott:




Dieťa vo veku 3 – 6 mesiacov začína viac rozlišovať farby, najmä červenú, zelenú, žltú a modrú. Začínajú sa na obrázky dívať o čosi dlhšie, no ostrosť zraku je i naďalej nízka. Ostrosť zraku dospelého získavajú po dovŕšení 12. mesiaca života.

Veľmi obľúbená u detí aj dospelých edícia kontrastných leporel pre najmenších od vydavateľstva Pierot.



Ďalšia veľmi pekná edícia vznika aj v spolupráci s odborníčkou na metódu Montessori Elenou Rabčanovou. K prvým dvom knihám z roku 2018 pribudli tento rok ďalšie dve – Aha mami! Gazdovstvo a Záhrada. Krásne ukážky z knihy si môžete pozrieť priamo na stránke kníhkupectva.




Pred pár dňami vyšla nová edícia kontrastných leporel od vydavateľstva Bookmedia. Knižky sú doplnené aj jednoduchými rýmovanými riekankami a hrkálkou.




Leporelá obsahujúce navyše pestrofarebné obrázky, trojrozmerné a šuštiace prvky stimulujú dieťatko k zdvíhaniu hlavičky, taktiež podporujú jeho kreativitu a predstavivosť, čím spoznávajú okolitý svet. Tie sú vhodné od 3 mesiacov.

Knižka do kočíka TAF TOYS

My máme konkrétne toto detské šuštiace leporelo. Je vhodné do postieľky aj do kočíka. Z jednej strany je s kontrastnými farbami, vzormi a nerozbitným zrkadlom. Z druhej strany sú veselé obrázky vo výrazných farbách s rôznorodými textúrami a šuštiacimi časťami, ktoré môže dieťa skúmať a ohmatávať.  Rozvíja si tak zmysly a precvičuje jemnú motoriku.

dostupné na: babyknihy.sk, mall.sk, pilulka.sk

Tip na podobnú verziu leporela:


Deti od 6 mesiacov majú už vyvinuté zrakové vnímanie.

Dobre vidia farby a majú skoordinované očné pohyby. Začínajú sa zoznamovať s prvými slovami a postupne im začínajú rozumieť. Začínajú bľabotať, vyslovovať spoluhlásky a slabiky (ma-ma, ba-ba, ta-ta,..) a pomaly začínajú napodobňovať aj zvuky zvierat a vecí.

Základné a naozaj veľmi praktické knižky na učenie sa prvých slovíčok sú edície viacerých “mini” leporel s reálnymi obrázkami predmetov, zvierat, hračiek, jedla, oblečenia, častí tela, a pod..

V prápade, ak sa dieťa na začiatku učí poznávať svet aj prostredníctvom knižiek (a nielen prostredníctvom kníh), je dobré, aby boli obrázky reálne. To znamená také, ako vyzerajú v skutočnosti. Ľahšie si potom spájajú obrázky v knižkách s reálnymi predmetmi.

Pre detičky od 6 mesiacov je vhodné, keď je na strane zobrazený len jeden predmet (napr. zvieratká, bežné veci,..),.čo tieto mini leporelá spĺňajú. Dospelý mu pri čítaní a ukazovaní na jednotlivé obrázky pomáha pochopiť význam daného slova a rozvíja jeho rečové návyky. Keď je toho na jednej strane veľa, može sa v tom dieťa ľahko strácať.

Tieto mini leporelá majú výhodu aj v tom, že sú výborné na cestovanie, výlet, prechádzku, do kočíka, pretože nezaberajú veľa miesta.

Mini leporelá od Slovart, čo máme doma sú už v novšej verzii:

plus našla som k nim ešte tieto podobné s reálnymi obrázkami :


Takýchto vežičiek a knižiek je viac, ale niekde chýbajú  práve reálne obrázky. Ak vám to však nevadí, kľudne si môžete s deťmi listovať aj tieto krásne ilustrované leporelá.





Ďalšou skupinou sú interaktívne leporelá (otváracie, vysúvacie, posúvacie, otáčavé, reliéfne…)

Mini otváracie leporelá 




Knižná edícia od švédskej ilustrátorky Ingely P.Arrhenius



Vysúvacie leporelá s peknými riekankami od vydavateľstva Svojtka:




Reliéfne leporelá




Minipédie – Objavujeme svet!

Ak hľadáte encyklopédiu pre najmenšie detičky, určite odporúčam Minipédiu od vydavateľstva Svojtka & Co. Je to súbor interaktívnych leporel s pohyblivými stránkami. Knihy sú graficky spracované primerane k veku malých čitateľov. Stránky sú jednoduché, bez zbytočného zahtlenia informáciami. Masívne leporelo pomáha rozvíjať nielen slovnú zásobu, ale pohyblivými stránkami slúži aj na rozvíjanie jemnej motoriky.

dostupné na:  martinus.sk , svojtka.sk

Tak toto by bol výber úplne prvých kníh pre dieťatko. Dúfam, že sa vám páčili tieto tipy a že ste si medzi nimi nejakú vyhliadli. Nezabudnite na to, že doma nemusíte mať všetky spomenuté. Stačí, keď si vyberiete napríklad len jednu z každej edície. Alebo si ich požičiate v knižnici, alebo zoženiete z “druhej ruky”. 🙂

Najbližšie sa môžete tešiť na súhrn pekných knižiek pre deti okolo 1. roka.

Majte pekné dni.

xx Janka

ČÍTAJ ĎALEJ:

Strašiak menom sekcia.

20 tipov pre lepší nočný spánok bábätka.

Rodinný wellness pobyt v Grand Hoteli Permon

Poď ju odgrgnúť.

Mini výlety s bábätkom na západnom Slovensku

Čas s rodinou.

 

5 1 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments