Čo si zbaliť do pôrodnice?

taška do pôrodnice

Tento článok, resp. lepšie povedané – zoznam som chcela spísať už dávnejšie. Mám ho spísaný už od prvého tehotenstva na rôznych papierikoch. Tak som ho konečne dala dokopy a možno niektorej z vás (budúcej mamičke) uľahčí balenie sa do pôrodnice.

I keď som z tohto zoznamu nebalila úplne všetko, pridala som tam aj veci, ktoré stoja na zváženie.

Myslím, že je na ňom všetko podstatné, no pre istotu si pozrite aj zoznam pôrodnice, v ktorej plánujete rodiť. Niektoré veci z tohto zoznamu si tým pádom nebudete musieť baliť, ako napríklad taký tanier alebo pohár.

Stiahnúť si ho môžete TU.

ČO SOM SI ZBALILA JA

Kedže pri prvom pôrode som mala pocit, že som si zbalila strašne veľa vecí, tentokrát som rozmýšľala o dosť “ekonomickejšie” a snažila sa zbaliť fakt len to potrebné. Pri druhom balení to bolo už oveľa jednoduchšie, pretože som veci, ktoré mi pri prvom pôrode boli záhadou už poznala. (napr. také pampersky pre dospelých, nepremokavé podložky do postele, jednorázové sieťované nohavičky a pod.) Zároveň som vedela, čo všetko som nevyužila pri prvom a čo mi tým pádom nebude treba.

Na zozname je všetko podstatné, tu nižšie pridávam už len dodatočné info a prípadne linky na jednotlivé veci, ktoré som využila.

PREZÚVKY

Takže môj prvý baliaci “hack” bol v prezúvkach. Keď ste v nemocnici, veľmi často budete musieť chodiť do sprchy. Preto aj z hygienických dôvodov budete potrebovať nejaké šľapky do sprchy. Ak si nechcete brať aj papuče aj šľapky a chcete ušetriť trochu miesta, vezmite si prezúvky 2v1, ktoré využijete aj ako papuče, aj ako šľapky do sprchy. Ja som si zaobstarala tieto.

UTERÁKY

Kedže sa budete často sprchovať, je lepšie si zobrať 2 osušky. Určite to oceníte. Ja som si zbalila ešte aj dva mini uteráky na tvár. Všetky som využila.

TEHOTENSKÁ KOŠEĽA

Čo sa týka tehotenskej košele, z mojej skúsenosti vám neodporúčam si kupovať dojčenskú tehotenskú košeľu s gombíkmi v diagonále. Ja som takú mala pri prvom tehotenstve a tie gombíky sa vkuse sami odopínali. (Iné sú pracky, tie držia.)

Úplne stačí obyčajná s gombíkmi v strede. Je to praktickejšie, pohodlnejšie a ešte ju využijete aj na bežné nosenie po období dojčenia.

Je dobré, ak si k pôrodu vezmete aj takú tehotenskú košeľu, ktorú vám nebude ľúto po pôrode aj vyhodiť v prípade, že by sa veľmi zašpinila.

SPODNÉ PRÁDLO

Samozrejmosťou sú popôrodné vložky a veľa čistých nohavičiek. Dosť záleží na tom, aké si vyberiete. Preto vám odporučím za mňa tie naj.

Čo sa týka vložiek, odporúčam vám zaobstarať si nelepivé napr. tieto, pretože ich budete dosť často vymieňať.

Nohavičky odporúčam jednorázové sieťované, ktoré po každom použití vyhodíte. Výhodou je, že si svoje klasické nezašpiníte. Ja som mala v pôrodnici tieto od Carriwell a doma som mala prichystané ešte Molipants soft. Tie sú super v tom, že sú pevnejšie ako sieťované a je možnosť ich používať dookola alebo využiť aj po ďalšom tehotenstve, pretože sa dajú prať.

KOZMETIKA

Čo sa týka hygienických potrieb, všetko čo sa dalo som zbalila ako cestovné balenie (v mini verzii), čo mi ušetrilo opäť trošku miesta.

Tieto kozmetické veci si môžete, ale nemusíte brať :

  • balzam na vysušené pery,
  • hojivý zázrak (na všetko),
  • sprej do nosa na zvlhčenie sliznice,
  • termálnu vodu v spreji na osvieženie,
  • olej na strie.

VECI PRE BÁBÄTKO

Čo sa týka vecí pre bábätko, v bežnej nemocnici dávajú bábätká po pôrode komplet oblečené aj s perinkou, takže so sebou stačí priniesť len malé balenie plienok, krém na zapareniny a vlhčené obrúsky. Ja som brala navyše malú deku, aby som si dieťatko vedela niečím prikryť, plus bambusové plátené plienky (deti si rady niečo žmolia v ručičke, tieto sú navyše veľmi jemné) a cumeľ (ten len pre istotu, nakoniec sme ho nepoužili).

V niektorých pôrodniciach sa učíte kúpať bábätko, v tom prípade je dobré ak si vezmete navyše ešte aj vlastný uteráčik a lieh na pupček. V našej pôrodnici bolo o bábätká v tomto smere postarané, takže toto nebolo treba.

No a vlastné oblečenie pre bábätko stačí keď vám partner donesie pri odchode z nemocnice.

ČO SOM ZBALILA A NAKONIEC NEVYUŽILA

Čo som nakoniec vzala a nevyužila bol fén. Ale je možné, že niektorej z vás sa bude hodiť. Nevyužila som poriadne ani materskú podprsenku. Tú som si dala až keď som išla domov. (Voľnosť nadovšetko.) Tým pádom som nevyužila ani vložky do podprsenky. Tie zas využívam až teraz, keď niekam ideme. Všetko ostatné som využila.

MOJE “PÔRODNÉ” TIPY NAVYŠE

TIP #1 : 

Balenie si nenechávajte na poslednú chvíľu. Tašku si zbaľte minimálne mesiac pred pôrodom, niekedy aj skôr. Aby ste nezostali prekvapené a zároveň nepripravené, ak by na pôrod došlo skôr.

Taktiež si doma pre istotu nachystajte veci, ktoré nebudete brať do nemocnice, ale v prípade potreby vám ich niekto do nemocnice donesie. Napríklad outfit na cestu domov pre bábätko, alebo pre vás (v tomto prípade je dobré si nachystať oblečenie – rifle/nohavice, ktoré ste nosili počas tehotenstva. Po pôrode bruško vo väčšine prípadov hneď “nezmizne”, tak aby ste neboli moc prekvapené, ak by ste nohavice náhodou nezapli)…

TIP #2 :

Je super, ak si vyberiete pôrodnicu blízko vášho bydliska. Výhodou je, že ak si niečo zabudnete, alebo budete niečo dodatočne potrebovať, môže vám ich niekto kedykoľvek priniesť. 

TIP #3 :

Pri výbere svojej nemocnice si môžete pozrieť aj štatistiky hodnotenia pôrodníc tu alebo tu a rozhodnúť sa aj podľa toho.

TIP #4 :

Ak máte nejaké konkrétne požiadavky/podmienky, ako by mal vyzerať váš pôrod (dotepanie pupočníka, bonding, …), môžete si ich spísať do pôrodného plánu. Počas predpôrodných vyšetrení si samozrejme overte, čo všetko daná nemocnica rodičkám umožňuje. Aj od toho potom môžete zvážiť výber nemocnice, kde by ste chceli rodiť.

TIP #5 :

Do pôrodnice budete okrem základných dokladov spomenutých nižšie potrebovať sobášny list pokiaľ máte manžela. Pokiaľ manžela nemáte, treba zájsť na matriku vybaviť prehlásenie o otcovstve. V tom prípade môže mať dieťa priezvisko po otcovi. Ak by ste na tento papier zabudli, dieťa dostane priezvisko matky, ktoré potom môžete na matrike dodatočne kedykoľvek zmeniť.

TIP #6 :

V prípade, že plánujete kojiť, určite si zbaľte so sebou krém na bradavky, poprípade odsávačku, ale tú väčšinou v pôrodnici rodičkám poskytujú. Mne manžel neskôr doniesol aj hroznovú šťavu (zn. Matyšák), ktorá ževraj podporuje tvorbu mlieka. So sebou si môžete poprípade zobrať aj dojčenský čaj.

TIP #7 :

V pôrodnici oznamujete meno pediatra dieťaťa. Preto si dopredu zistite, ku ktorému pediatrovi budete s vaším dieťatkom chodiť a či vás pediater vezme.

TIP #8 :

Budete spať pár dní na “cudzom mieste”. Ak vám nebude zaberať miesto, zvážte aj vlastný vankúš na spanie.

Na záver by som chcela spomenúť už len to najdôležitejšie. A to, aby ste boli pred, počas aj po pôrode čo najviac v pohode. Myslite pozitívne. Myslite na bábätko. Ako tento zázrak budete čo chvíľa držať v náručí. Ženy sú úžasné a silné. Zvládnete to.

Prajem vám veľa síl a potom to najkrajšie obdobie v živote.

Janka

ČÍTAJ ĎALEJ:

Strašiak menom sekcia.

20 tipov pre lepší nočný spánok bábätka.

Tipy na detské knižky I.

Rodinný wellness pobyt v Grand Hoteli Permon

Poď ju odgrgnúť.

Mini výlety s bábätkom na západnom Slovensku

Čas s rodinou.

 

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments